Quins tipus de bicibús existeixen?

Segons la nostra experiència i tenint en compte que cada comunitat educativa té les seves pròpies necessitats i preferències, hem pogut classificar 4 formats diferents de bicibús.

Aquests estan subjectes a la responsabilitat que es vol adoptar, a l’abast de participació i estan determinats per les característiques dels acompanyants.

Així doncs, us expliquem quins són els diferents models:

El BICIBÚS FAMILIAR:

Els infants van acompanyats durant tot el recorregut del camí a l’escola per persones que tenen un vincle familiar amb el participant. Ens referim a mares, pares, oncles, germanes, avies, tutors legals, etc. que acompanyen els seus fills, filles, néts, etc. amb la bicicleta, i és requisit indispensable responsabilitzar-se en tot moment de la criatura.

EL BICIBÚS DELEGAT:

En aquest cas els infants van acompanyats de familiars i adults que segueixen la mateixa línia i comparteixen el trajecte amb d’altres persones que no formen part del nucli familiar. Un infant pot ser acompanyat per una persona veïna i amiga, la qual cosa hi ha un nivell de responsabilitat més alt per part de la persona adulta..

EL BICIBÚS GUIAT:

El model de bicibús guiat està íntegrament format per persones que la seva funció és la d’acompanyar els infants de camí a l’escola. Habitualment es fa amb monitoratge i és un servei que que té un cost perquè les persones que realitzen la tasca reben una remuneració.

EL BICIBÚS HÍBRID:

Moltes vegades per donar més abast i cobertura als infants es necessita una quantitat d’adults que aquell centre educatiu no disposa per diferents casuístiques. Moltes vegades les famílies no poden conciliar la jornada laboral i la familiar, hi ha adults que no volen responsabilitzar-se i comprometre’s els dies del bicibús o el bicibús es vol plantejar amb una freqüència diària. Així que cal utilitzar el servei adicional per abastar el màxim de participants i reforçar la quantitat d’adults amb monitoratge.

Aquesta serà una decisió que haureu de prendre un cop hagueu decidit impulsar el projecte. Trobareu un petit vídeo més endavant, a l’apartat «Escollir el tipus de bicibús«.